Een weekendje Barcelona
Heerlijk eindelijk een paar dagen naar Barcelona. Die stond al zo lang op mijn verlanglijstje.
Van 07 t/m 11 maart even een weekendje naar Barcelona geweest, een stad waar ik al vaker was geweest, maar nu heel gericht opzoek was naar wie is Gaudi, en wat heeft hij achter gelaten aan de stad. Er is al veel geschreven over deze stad aan de Spaanse kust in de regio Catalunya.
Bekend door de Olympische spelen van 1992. Bekend van FC Barcelona als één van de beste voetbalploegen van Spanje
Bekend van Place de Catalunya en Place de Espana. Bekend van misschien wel de bekendste straat van Spanje de Ramblas.
Bekend van wellicht haar stranden vele terrassen en de haven.
Sagraga de Familia:
Maar de kers op de taart is zeker de Sagraga de Familia van Antonio Gaudi.
Barcelona en Gaudi zijn beslist onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Er is geen enkele stad in de wereld waar één architect zijn stempel zo duidelijk op heeft gedrukt. Door heel Barcelona kom je de mooie, organische Jugendstil ontwerpen van Antoni Gaudí tegen. Zelfs nadat hij overleden was in 1926, beheerst deze groot Meester nog steeds het straatbeeld van de Barcelona. Aan zijn laatste grote opdracht, de Sagrada Familia basiliek, wordt nog steeds volop gebouwd. Ze hopen dat het in 2026 klaar zal zijn en dan is er inmiddels 144 jaar over de bouw heen gegaan.
Parc Güell:
Zondagmorgen wezen wandelen door het hooggelegen Parc Güell, Het is begin 1900 gebouwd op een landgoed op de berg Muntanya Peladade in de Barcelonese wijk La Salut. Vanaf de mozaïeken banken in het park heb je een fantastisch uitzicht over Barcelona en de Middellandse zee. In het weekend, en dan met name op de zondagochtend, kan het nogal druk zijn, dus ik viel in de prijzen. Er waren erg veel toeristen maar ondanks dat heb ik genoten van het uitzicht en de gebouwen welke door Gaudi ontworpen zijn. Tip: door de week bij zonsondergang is vaak een betere keuze. De roltrappen naar boven waren buiten gebruik, maar het was prima te voet te doen. Vergeet niet Gaudi’s voormalige woning in Parc Güell te bezoeken. Het is tegenwoordig een museum.
Casa Milà La Perdrera – De Steengroeve:
Casa Milà werd gebouwd in 1910. Een bezoek aan het sprookjesachtige ontwerp met de golvende vloeren, merkwaardig gevormde schoorstenen en schitterende mozaïeken is zeker de moeite waard. En geniet ook van het uitzicht over de bergen en de zee. Hoewel er gewoon mensen in het huis wonen, is de steengroeve zoals het pand ook wel wordt genoemd, deels geopend voor publiek.
Casa Vicens in de wijk Gràcia:
Nadat er jarenlang gewerkt is aan de restauratie van Casa Vicens in de wijk Gràcia, is dit huis sinds eind 2017 weer open voor publiek. Casa Vicens was het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudí. Het huis werd tussen 1883 en 1888 in opdracht van een tegelfabrikant gebouwd. De mudejarstijl werd in die tijd vaak toegepast, maar Gaudí deed er nog een schepje bovenop en combineerde op fraaie wijze bakstenen met tegeltjes.
Maar er is meer, veel meer van hem terug te vinden in Barcelona.
Wie was Antonio Gaudi:
De man moet in ieder geval over een hele rijke fantasie hebben beschikt. Het is alsof hij met één been in een sprookjeswereld leefde. Zijn ontwerpen zijn zo zeker uniek te noemen en met geen ander te vergelijken.
Elke keer als in Barcelona breng ik een bezoek aan de Sagrada de Familia. En elke keer ben ik stil en krijg ik kippenvel als ik ervoor sta en haast ademloos de vormen van dit enorme bouwwerk mag volgen en bewonderen.
Na vier dagen zat het er voor mij helaas weer op. Tussendoor natuurlijk ook genoten van alle andere heerlijke dingen die Barcelona te bieden heeft. Ook dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat ik deze stad mag bezoeken.
Barcelona beslist een aanrader!
En ook erg leuk, eerst drie of vier dagen naar Valencia en dan een vlucht of de trein naar Barcelona voor een paar dagen. Informeer naar de mogelijkheden.